Bagietka francuska (Bake Off – Ale Ciacho – odcinek 6)

Ta bagietka ma niewiele wspólnego z tą z 6 odcinka autorstwa Michała Brysia.

Ta, z którą musieliśmy się zmierzyć była dość oryginalna i wytrawna w smaku, który wynikał z dodatku do ciasta wędzonych śliwek.

Ta w tradycyjnej wersji, składającej się zaledwie z 4 składników już o dawna zawładnęła moim sercem (i żołądkiem).

Przepis jest bardzo prosty, ale ostrzegam, że długo trwa przygotowywanie.

Cztery razy odstawiamy ciasto do rośnięcia na 45 minut.

bagietka1

bagietka2

bagietka4

bagietka6

Na 2 sztuki potrzebujesz:

  • 350 g mąki pszennej, chlebowej
  • 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 260 ml zimnej wody

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj sól.

Dolej wodę i kilkoma ruchami wymieszaj ciasto aż wchłonie całą wodę.
Nie mieszaj długo, wystarczy zaledwie kilka ruchów.

Nie przejmuj się, że ciasto nie jest jednolite.

Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 45 minut.

Po tym czasie zmocz ręce zimną wodą i przez kilka sekund rozciągaj ciasto i zawijaj je pod spód.

Przykryj folią i ponownie odstaw na 45 minut.

Gdy powtórzyć czynność w sumie 4 razy, ciasto wyjmij i podziel na 2 równe części.

Uformuj 2 walce, przykryj lekko naoliwiona folią i odstaw na 15 minut.

Przygotuj ściereczkę, za pomocą której uformujesz kształt bagietki. Chyba, że posiadasz specjalną formę (ja nie posiadam).

Jedną część ciasta posyp mąką i zwiń w formę walca i połóż na ścierce, rolują nieco materiał tak, aby zaprzeć ciasto przed „rozlewaniem się”.

Czynność powtórz z drugim kawałkiem ciasta.

Przykryj i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i wstaw do piekarnika naczynie z wodą (lub kilkanaście kostek lodu), która będzie parowała i nada chrupkości skórce.

Delikatnie przenieś bagietki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Spryskaj wodą obficie i zrób głębokie 4 skośne nacięcia na bułce.

Włóż bagietki do piekarnika, spryskaj raz jeszcze wodą.

Piecz 8 minut, przełóż blachę, aby upiekły się równomiernie i piecz kolejne 8 minut do złotego koloru.

To już 🙂

Smacznego!