Baked Alaska (Bake Off – Ale Ciacho odcinek 8)

Baked Alaska z konkurencji technicznej 8 odcinka przyniosła mi dużo szczęścia!

Zgarnęłam pierwsze miejsce! Hurra!

Przepis Krzysztofa Ilnickiego nieco „odchudziłam” zamieniając bezę ze śmietanka na jogurt naturalny. Dla mnie bomba bombeczka!

Ciekawy deser dla rodziny po niedzielnym obiedzie w okresie letnim.

alaska1

alaska2

alaska3

alaska4

Na 1 kulę o średnicy 8 cm potrzebujesz:

Biszkopt genueński:

1 jajko
25 g drobnego cukru
25 g mąki pszennej
10 g maki ziemniaczanej
10 g masła

Mrożony jogurt:

200 g mrożonych truskawek (nie rozmrażaj!)
150 g pulpy (puree) z mango
400 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki ksylitolu (lub cukru)

Beza szwajcarska:

60 g białka
110 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Biszkopt

Jajko włóż do ciepłej wody na ok 30 minut aby się nagrzało. W razie konieczności wymień wodę.

Masło rozpuść i ostudź.

Ubij je (bez oddzielania białka od żółtka) z cukrem aż podwoi swoją objętość i powstanie sztywna piana.

Do piany dodaj wymieszane i przesiane mąki, wymieszaj delikatnie.

Dodaj masło, wymieszaj.

Masę wyłóż do wyłożonej papierem do pieczenia formie.

Piecz ok 10 minut w 170 stopniach.

Ostudź i wykrój okrąg pasujący do formy, w której zrobisz deser.

Mrożony jogurt

Zamrożone truskawki zmiksuj z 2/3 jogurtu i ksylitolem (cukrem) do powstania gładkich lodów.

Pulpę z mango wymieszaj z jogurtem.

Do wyłożonej folią spożywczą półkuli wyłóż lody truskawkowe, a następnie masę mango.

Zamroź.

Beza szwajcarska:

Białka wraz z cukrem umieścić w misce w kąpieli wodnej i podgrzewać do uzyskania 60 stopni. Zdjąć miskę z garnka i ubijać do sztywnej piany.

Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.

Składanie deseru:

Mrożony jogurt wyjmij z formy, odklej folię spożywczą i ułóż na biszkopcie.

Przed podaniem bezę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na zamrożony jogurt.

Palnikiem gazowym opal delikatnie bezę.

Od razu podawaj.

Smacznego!