Cyferkowy tort urodzinowy

Stało się!

Skończyłam 33 lata!

Uwielbiam mieć urodziny, a już tak zacne to tym bardziej.

Z tej okazji przygotowałam sobie tort urodzinowy w formie cyferek – hit internetów.

Nie da się go nie lubić. Jest tu przepyszne kruche ciasto, krem śmietankowy i wiśniowo-porzeczkowy, ulubione owoce oraz beziki.

Z tego towarzystwa jedynie goździki nie są jadalne.

Zapraszam na kawałek za moje zdrowie!

PS- cyferki wycinałam ręcznie w cieście. Polecam wydrukować sobie szablon i z nim pracować.

uro1

uro2

uro3

uro4

Na podwójną liczbę potrzebujesz:

Ciasto:

  • 3o0 g mąki pszennej
  • 75 g mąki krupczatki
  • 240 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zimnego mleka (lub zimnej wody)

Krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • ok 150 g serka mascarpone
  • 5-6 łyżek konfitury (u mnie wiśniowo-porzeczkowa)
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

  • beziki
  • ulubione owoce
  • owoce liofilizowane
  • kwiaty

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagnieść szybko kruche ciasto (ja skorzystałam z malaksera).

Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 2 godziny (lub całą noc)

Po tym czasie ciasto wałkujemy grubość ok. 3 mm (grubsze będzie się ciężko kroiło). Wycinamy 2 kształty serca (w razie potrzeby wałkujemy ciasto ponownie) i schładzamy przed pieczeniem przez ok. 15 minut w zamrażarce. Z reszty ciasta można upiec ciasteczka.

Ciasto pieczemy w 175 C, przez ok. 10-12 minut, do lekkiego zbrązowienia.

Śmietankę kremówkę chłodzimy w zamrażalniku przez ok 15 minut, następnie ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.

Pod koniec ubijania dodaj partiami serek mascarpone. Chwilę zmiksuj.

Krem podziel na 2 części.

Do jednej części wmieszaj delikatnie konfiturę.

Na dolne cyferki wyszprycuj krem owocowy i śmietankowy.

Czynność powtórz na górnych cyferkach, udekoruj owocami, bezikami, kwiatami.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego!