Czekoladowy torcik od serca (Bake Off – Ale Ciacho odcinek 7)

Ten deser to idealne połączenie dwóch konkurencji z 7 odcinka „Bake Off – Ale Ciacho” – musowych deserków Krzysztofa Ilnickiego oraz wypieku od serca w konkurencji autorskiej.

Niestety musowe ciastka w programie nie wyszły mi totalnie.

Dlatego teraz odkupuję winy i serwuje Wam to czekoladowe cudo z żelką z owoców leśnych pokrytym zamszem.

Z poniższej porcji wyszedł mi torcik w kształcie serca oraz 20 cm keksówka.

serce4

serce7

serce6  serce8

Na 2 porcje potrzebujesz:

Brownie:

  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 90 cukru
  • 110 g mąki

Czekoladę rozpuść z masłem.

Jajka ubij z cukrem na puszysta masę.

Gdy masa czekoladowa przestygnie dodaj do niej delikatnie ubite jajka oraz przesianą mąkę.

Masę wylej na papier do pieczenia lub foremki silikonowej odpowiadającej kształtowi,w którym zrobisz tort.

Wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piecz ok 10-12 minut.

Dotnij do pożądanego kształtu i wystudź.

Żelka z owoców leśnych:

  • puszka owoców leśnych w syropie (lub mrożone owoce leśne)
  • ok 4 łyżeczek agaru

Owoce zagotować i zredukować ilość syropu.
Zblendować na gładki mus.

Dodać agar aż masa się zagęści.

Nałożyć porcjami do foremek silikonowych i wstawić do zamrażalnika na kilka minut do stężenia.

Mus czekoladowy:

  • 350 g mleka 3,2%
  • 4 żółtka
  • 40 g cukru
  • 100 g czekolady mlecznej (można dodać więcej zmniejszając ilość czekolady gorzkiej)
  • 300 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody
  • 330 ml śmietanki 30%

Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia.

Czekoladę połamać na małe kawałki.

Mleko zagotować.

Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel.
Zahartować odrobiną gorącego mleka a potem wlać całość do gotującego się mleka. Mieszać cały czas masę i doprowadzić do zagotowania.

Kremem angielskim zalać czekoladę i żelatynę. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy.

Odstawić do ostudzenia.

Śmietanę kremówkę mocno schłodzić i ubi.c na sztywno.

Delikatnie, partiami dodawać do masy czekoladowej do uzyskania konsystencji musu czekoladowego.

Składanie tortu:

Do formy silikonowej wyłóż połowę musu czekoladowego.

Na całej powierzchni powciskaj żelki owocowe.

Wyłóż pozostałą część musu.

Przykryj dociętym do kształtu brownie tak aby było „zatopione w musie”.

Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem torcik wyciśnij z formy.

Pamiętaj, że tort się zamrożony – potrzebuje ok 30 minut aby możliwy był to pokrojenia.

Spryskaj schłodzonym zamszem z odległości ok 20 cm.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego!