Deser migdałowo – malinowy (BO#2)

W konkurencji autorskiej drugiego odcinka zmierzyliśmy się z deserami w szkle.

Były 2 warunki.

Deser musiał składać się minimum z dwóch warstw oraz miał być uzupełniony kruchym wypiekiem.

Nic więcej nas nie ograniczało.

Jury podałam deser składający się z trzech poziomów – kremu migdałowego, musu malinowego oraz kremu malinowego. Na wierzchy kruche płatki z masy cygaretkowej.

„To deser na wysokim poziomie” – usłyszałam od Michała Brysia.

Sprawdźcie jak to smakowało!

FH7A6591

FH7A6519

 FH7A6452

Na 4 porcje potrzebujesz:

Krem migdałowy:

– 600 ml mleka
– 8 żółtek
– ½ szklanka cukru
– 2 szklanki zmielonych orzechów
– 1 laska wanilii
– ok 50 g mąki pszennej
– ok 50 g białej czekolady

Mus malinowy:

– 400 g malin (mrożonych)
– sok z ½ cytryny
– kilka łyżek cukru
– 4 łyżeczki żelatyny + gorąca woda

Chrupki malinowe:

– 50 g białej czekolady
– ok 10 g malin liofilizowanych

Krem malinowy:

– 4 łyżki musu malinowego
– 200 ml śmietanki kremówki 36%
– ew. cukier puder do smaku

Płatki kruche z masy cygaretkowej:

– 50 g ciepłego masła
– 50 g białek
– 50 g cukru pudru
– 30 g mąki pszennej + 20 g kakao

Dekoracja:

– świeże maliny
– świeża mięta

Przygotowanie:

Krem migdałowy:

Laskę wanilii rozkroić, wyjąć nasionka. Całość dodać do mleka zagotować. Odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjąć laskę wanilii i podgrzewać na małym ogniu.

Żółtka wymieszać z cukrem, dodać mąkę – całość dokładnie wymieszać. Do masy powoli wlewać gorące mleko, cały czas mieszać masę. Całość przelać znowu do garnka o podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do zgęstnienia kremu. Do ciepłego kremu dodać białą czekoladę i całość dokładnie wymieszać.

Krem przykryć szczelnie folią spożywczą (aby dotykała powierzchni kremu) i ostudzić.

Do zimnego kremy stopniowo dodawać mielone migdały.

Kremem napełnić 3 słoiczki. Wstawić do lodówki.

Chrupki malinowe:

Białą czekoladę rozpuścić i wymieszać z malinami liofilizowanymi. Odstawić do stężenia czekolady. Następnie z grubsza posiekać i wyłożyć na krem migdałowy.

Mus malinowy:

Maliny zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i prażyć na patelni do konsystencji musu. Przestudzony mus przetrzeć przez durszlak z drobnymi oczkami, a by pozbyć się pestek.

Żelatynę zalać gorącą wodą. Wymieszać i przecedzając przez sitko dodać do jeszcze ciepłego musu. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Odłożyć 4 łyżki do kremu malinowego.

Zimy mus wyłożyć na krem migdałowy i włożyć do lodówki.

Krem malinowy:

Śmietankę kremówkę schłodzić przez kilka minut w zamrażalniku. Ubić na sztywno. Do musu dodać 1 łyżkę śmietany wymieszać a następnie dodać resztę. Ew. dodać cukier puder do smaku.

Krem wycisnąć na mus malinowy.

Płatki kruche z masy cygaretkowej:

Masło utrzeć z cukrem puder. Dodać białko i mąkę wymieszaną z kakao. Całość dokładnie wymieszać.
Masę schłodzić w lodówce przez ok 15 minut.

Rozsmarować cienko na papierze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 3-4 minuty.

Wystudzić a następnie połamać i wyłożyć na wierzch deseru.

Całość udekorować malinami i świeżą miętą.

Smacznego!