Herbatnikowy Pentagon (BO#6)

OLA BIELSKA

OLA BIELSKA 1

Herbatniki:
600 g masła
600 ml śmietany kremówki 36%
1,5 kg mąki pszennej + do podsypania
150 g cukru pudru z prawdziwą wanilią
150 g cukru pudru
szczypta soli

Karmel:
300 g cukru

Herbatniki
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze, aż do momentu, gdy z ciasta utworzy się gładka kula. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 2 mm. Wyciąć kwadraciki o wymiarach 3 x 3 cm. Arkusze ciasta z wyciętymi herbatnikami schłodzić w zamrażalniku przez około 30 minut. Piec w rozgrzanym do temperatury 180°C piekarniku na złoty kolor – przez około 10-12 minut. Po upieczeniu oddzielić wycięte wcześniej herbatniki. Wystudzić. Potrzebujemy około 75 sztuk na zewnętrzne ściany, 30 sztuk na wewnętrzne ściany oraz około 40 sztuk na dach.

Karmel
Cukier rozpuścić na patelni.

Złożenie
Z herbatników skleić 5 ścian zewnętrznych o wymiarach 3 x 5 sztuk, 5 ścian wewnętrznych o wymiarach 2 x 3 sztuki, a także dach – o wymiarach 2 x 5 sztuk. Na kwadratowej podstawie skleić ze sobą 5 ścian wewnętrznych w formie pięciokąta foremnego. Pozostawić odstęp o szerokości 2 ciasteczek i ułożyć dookoła 5 ścian zewnętrznych. Gdy budowla będzie stabilna, przykryć ją dachem. Całość skleić za pomocą karmelu.

NIE WKŁADAĆ DO LODÓWKI! 🙂

Smacznego!