Jabłkowa chmurka (BO#9)

W konkurencji technicznej 9 odcinka Bake Off Ale Ciacho mieliśmy trudne, wieloetapowe zadanie do wykonania.

Motywem przewodnim była malina i każda z możliwych jej odsłon.

Ja dziś zapraszam na jabłka w kremie i musie na chrupkim spodzie ze słonym karmelem zamknięte w uroczej chmurce.

chmurka6

chmurka5

chmurka1

  chmurka4

Potrzebujesz:

Masa jabłkowa:

  • ok 500 g jabłek
  • ok 50 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 14 g żelatyny + trochę wody do jej zalania

Krem jabłkowy:

  • 1/2 masy jabłkowej
  • 200 ml śmietanki 30% + ok 3 łyżek cukru pudru

Solony karmel:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanka wody
  • 50 g masła
  • 180 ml śmietanki 30%
  • 1/4 łyżeczki soli

Chrupka na spód:

  • ok 30 g preparowanej gryki (ew. ryż, pszenica, orkisz itd)
  • 2/3 porcji solonego karmelu
  • ok 30 g prażonych i solonych orzechów macadamia (lub innych)

Przygotowanie:

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zalać sokiem z cytryny, dodać cukier i cynamon oraz gotować do rozpadnięcia się jabłek. Zmiksować blender na gładki mus.

Żelatynę zalać minimalna ilością wody (do zakrycia) i pozostawić do napęcznienia. Podgrzać aż żelatyna będzie miała formę płynną (nie zagotować!).

Masę żelatynową dodać do musu jabłkowego. Wymieszać.

Krem jabłkowy:

Śmietankę kremówkę mocno schłodzić, dodać cukier puder i ubić na 3/4.

Dodać 1/2 musu jabłkowego, delikatnie wymieszać.

Solony karmel:

UWAGA! Nie mieszamy, nie poruszamy garnkiem!

Cukier zalać wodą i gotować na dużym płomieniu do momentu aż zacznie nabierać brązowego koloru.
Zdjąć z palnika gdy osiągniemy temperaturę 170 stopni.

Zdjąć z ognia i dodać masło oraz śmietankę. Masa zacznie buzować, a cukier zbije się w twarda masę.
Nie przejmujemy się i stawiamy ponownie na palnik i gotujemy ok 15 minut na małym ogniu.

Na konic dodajemy sól i czekamy aż się rozpuści i połączy z karmelem.

Karmel po ostygnięciu mocno gęstnieje, dlatego nie gotujcie za długo.

Chrupka na spód:

Preparowane ziarno wymieszać z 2/3 porcji karmelu.

Przełożyć do silikonowej formy lub formy metalowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Docisnąć. Piec w temperaturze 150 stopni przez ok 8-10 minut do lekkiego zbrązowienia.

Jeszcze ciepłe dociąć do kształtu formy w której robiony będzie deser.

Ostudzić.

Składanie deseru:

Do silikonowej formy wyłożyć krem jabłkowy.

Wstawić na kilka minut do zamrażarki.

Wyłożyć mus jabłkowy.

Wstawić na kilka minut do zamrażarki.

Wysypać posiekane orzeszki i wylać pozostały karmel.

Wstawić na całą noc do zamrażarki.

Schłodzony deser przyozdobić zamszem w sprayu.

Wyłożyć na chrupki spód.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!