Jagodowy zawrót głowy (BO#8)

Zbliża się lato.

Latem ludzie też jedzą desery.

Latem desery powinny być orzeźwiające.

Na lato fajne jest semifreddo.

Moje semifreddo zwyciężyło mi 8 odcinek „Bake off – Ale Ciacho” i przeniosło do półfinału.
Chyba warte jest wypróbowania?

ola (3)

FH7A4265

ola (2)

ola (1)

FH7A4278

Potrzebujesz:

Semifreddo jagodowe:
500 g jagód
170 g cukru
sok wyciśnięty z ½ cytryny
3 jajka
500 ml śmietany 36%
20 ml likieru jagodowego (lub innego alkoholu)

Semifreddo migdałowe:
200 g płatków migdałowych
100 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
szczypta cynamonu
20 ml amaretto (lub innego alkoholu)

Kruche rurki z kremem:
200 g mąki pszennej
100 g śmietany 18%
120 g zimnego masła
szczypta soli
4 łyżki cukru

Dekoracja:
20 g płatków migdałowych
250 g świeżych borówek
5 g świeżej mięty

Semifreddo jagodowe:

Do garnka przełożyć jagody, 100 g cukru oraz sok z cytryny – gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Przestudzić i przetrzeć przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 70 g cukru. Białka ubić na sztywną pianę. W oddzielnej misce ubić śmietanę i stopniowo dodawać ją do żółtek. Tak powstałą masę połączyć z musem jagodowym, dodać ubite białka, alkohol i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy krem przełożyć do silikonowych foremek (o średnicy 4 cm). Wstawić do zamrażarki.

Semifreddo migdałowe:

Płatki migdałów uprażyć na patelni. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać wydrążone nasionka wanilii, alkohol oraz cynamon. Całość partiami dodawać do serka mascarpone i śmietany. Pod koniec dodać także pokruszone płatki migdałów. Dokładnie wymieszać.
Masę nałożyć na schłodzoną masę jagodową, ponownie wstawić do zamrażarki.

8 łyżek kremu odłożyć do rurek.

Kruche rurki z kremem:

Mąkę, śmietanę, 100 g masła i sól – zmiksować. Tak powstałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut (w zamrażalniku 30 minut). Foremki do rurek dokładnie posmarować 20 g masła. Schłodzone ciasto rozwałkować na około 1 mm. Pokroić w długie paski o szerokości 1-1,5 cm i zawijać na foremce do rurek. Górną stronę rurki obtoczyć w cukrze. Rurki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w temperaturze 200°C (rurki muszą się zarumienić). Wystudzić, a następnie napełnić wcześniej odłożonym kremem (ze szprycy).

Złożenie:

Semifreddo wyłożyć na talerz, udekorować borówkami, prażonymi płatkami migdałowymi i listkami mięty. Na wierzch wyłożyć rurkę z kremem.. Resztę borówek przełożyć do miseczki, podawać razem.

Smacznego!