Luksusowy deser na finał (BO#10)

Moja słodka przygoda z programem „Bake Off – Ale Ciacho” dobiegła końca!

10 tygodni zmagań, 20 konkurencji, 12 najwspanialszych cukierników amatorów, 2 przemiłe prowadzące i 2 zacnych jurorów, 2 wygrane odcinki, wiele pochwał i komplementów oraz otarcie się o tytuł Mistrza Wypieków 4 edycji „Bake Off – Ale Ciacho”!

Bez względu na wynik jestem wygraną, bo już wiem, że chcę podążać słodką drogą na poważnie. Już otworzyło mi się kilka możliwości – ale o tym innym razem 🙂

Dziś świętujemy! Balujemy! Cieszymy się!

finał1

final2

final3

final6

final7

Zapraszam na ostatni deser pod szyldem „Bake Off” 🙂

Na 8 monoporcji potrzebujesz:

Mus owocowo-czekoladowy:

  • 400 g owoców leśnych (u mnie mrożone)
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady 70%
  • ok 70 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 14 g żelatyny

Polewa lustrzana:

  • 225 g cukru
  • 75 ml wody
  • 75 g kakao
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 12 g żelatyny

Chrupiące ciasteczko:

  • 50 g mąki graham
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 25 5 cukru brązowego
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 paluszków słonych

Przygotowanie:

Mus owocowo-czekoladowy:

Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wody i pozostaw do napęcznienia. Następnie rozpuść np. w wiekszej misce z gorąca woda lub w mikrofalówce.

Owoce gotuj z cukrem aż lekko zgęstnieją. Dodaj płynną żelatynę. Całość zmiksuj na gładki mus.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Śmietankę kremówkę ubij na 3/4, podziel na 2 części. Jedną część dodaj do musu owocowego i delikatnie wymieszaj. Drugą część połącz z czekoladą.

Oba musy przełóż do rękawów cukierniczych i wyciskaj do silikonowych foremek. Ja wycisnęłam mus porzeczkowy a następnie w środek  mus czekoladowy.

Wstaw do zamrażalki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Chrupiące ciasteczko:

Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj na konsystencję mokrego piasku.

Masę wyłóż na papier do pieczenia na grubość ok 0,5 cm. Piecz kilka minut w 180 stopniach do złotego koloru.

Po wyjęciu z jeszcze ciepłego ciasta wycinaj foremką kształty, ale nie ruszaj jeszcze ciastek. Pozostaw je do ostygnięcia.

Polewa lustrzana:

Żelatynę zalej małą ilością wody i odstaw do napęcznienia.

W garnku połącz cukier z wodą, zagotuj do rozpuszczenia się cukru. Dodaj kakao i kremówkę, wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia się i zagotuj ponownie.

Polewę zmiksuj blenderem, przelej przez sitko i dodaj żelatynę, która pod wpływem temperatury rozpuści się. Wymieszaj do połączenia się składników.

Wystudź do 30-35 stopni.

Składanie deseru:

Desery wyciśnij z foremki, ułóż je na kratce i oblej glazurą.

Deser ułóż delikatnie na ciasteczku.

Dowolnie przyozdób.

Ja wykorzystałam białą czekoladę, złoty barwnik, złoty „maczek” oraz nitki z izolamtu.

Smacznego!