Mus cytrynowo-limonkowy na ciasteczku czekoladowym

Kolejna przygoda z monoporcją. Idealnie wpisuje się stylistycznie w rozpoczynająca się wiosnę.

Pyszny, lekki, orzeźwiający i bardzo delikatny mus na wielce chrupkim ciasteczku czekoladowym.

Pycha!

mech8

mech6

mech9

mech12

mech3

mech1

Na 4 porcje potrzebujesz:

Ciasteczko czekoladowe:

  • 45 g masła zimnego
  • 45 g cukru
  • 50 g mąki
  • 10 g kakao
  • szczypt soli
  • ok 100 g gorzkiej czekolady

5 pierwszych składników szybko zagnieć/zmiksować.

Rozwałkować na papierze do pieczenia

Schłodzić w zamrażalniku przez 30 minut.

Upiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 7 minut.

Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pokruszyć ale nie na mąkę.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, chwilę przestudzić.

Dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać.

Przy pomocy okrągłej foremki, dopasowanej wielkością do formy silikonowej, w której będzie mus, wykładać porcje ciasta, chwile odczekać aż scali się i zdjąć foremkę. Powtórzyć tak samo z pozostałymi.

Mus cytrynowo-limonkowy:

  • 150 g białej czekolady
  • 500 g śmietanki kremówki
  • 2 białka
  • 120 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny oraz z 1/2 limonki
  • zamsz jadalny w sprayu (kolor dowolny)

Białka i cukier umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do momentu aż cukier nie będzie wyczuwalny. Po tym czasie przekładamy do miksera i miksujemy do momentu aż powstanie biała, lśniąca masa. Miksować do momentu aż beza wystygnie. Na końcu dodaj sok z cytryny z limonki i miksuj jeszcze chwilę.

Białą czekoladę rozpuścić ze śmietanka w kąpieli wodnej. Kontrolować stan masy, aby nie przypaliła się.

Do czekolady stopniowo dodawaj bezę, delikatnie wszystko mieszając.

Tiul dekoracyjny:

  • 45 g wody
  • 5 g mąki
  • kilka łyżek oleju
  • zielony barwnik w płynie/proszku
  • ew. złoty barwnik w sprayu

Mąkę wymieszać z woda i barwnikiem.

Olej bardzo dobrze rozgrzać. Wylać połowę płynu i smażyć do momentu aż powstanie charakterystyczna faktura.

Filmik z wykonania znajduje się tutaj.

Montaż deseru:

Mus wlej do foremki (nie żałujmy, niech będzie aż po brzegi).

Deser wstaw do zamrażalki na min kilka godzin.

Po tym czasie wyciśnij go z formy na talerz.

Udekoruj zamszem jadalnym w sprayu. Pamiętaj, że zamsz musi być schłodzony, a przed użyciem mocno wstrząśnij butelką.

Pryskaj nim w odległości ok 20 cm na ciastko.

Pozostaw do zastygnięcia.

Mus ułóż na ciasteczku czekoladowym.

Przyozdób mchem.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego!