Odcinek 6 – konkurencja techniczna (Making Off BO#6)

6 odcinek przyniósł nam kolejnego, zacnego gościa.

Gościliśmy  rodowitego Francuza, który otworzył francuska konkurencje techniczną.

Naszym zadaniem było wypieczenie 4 dwukolorowych bagietek autorstwa Michała Brysia.

W tak zwanym międzyczasie mieliśmy przygotować 2 pasty do smarowania.
W tym jedna z wątróbek…..bleh! (przepraszam wszystkich amatorów!)

Nie było to łatwe zadanie.

IMG_8842

IMG_8843

Dumni, lekko niedowierzający, że to już 6 odcinek,  przed rozpoczęciem konkurencji postanowiliśmy dodać sobie otuchy.

IMG_8846

IMG_8852

IMG_8931

Była chwila na pomoc w stylówie kuchennej oraz selfie.

W „Bake Off” w końcu się jest tylko raz w życiu!

IMG_8865

Po przywitaniu, naszych srogo panujących jurorów, pięknych prowadzących i zacnego gościa, humor nam się nieco popsuł.

IMG_8874

IMG_8917

Ostatnie chwile w niewiedzy….

IMG_8919

Aż tu nagle okazuje się, że wiele składników jest nam nieznanych.

Jeden jednak znam doskonale!

WĄTRÓBKA!!!

IMG_8927   IMG_8951

To nie kakao, to słód jęczmienny… 🙂
IMG_8969

Przy wyrabianiu ciasta ubrudziliśmy sobie nieco rączki.

Jak się potem okazało, długie wyrabianie było zbyteczne.IMG_8975  IMG_8989

Dodatki mile widziane

Gdy ciasto rosło przystąpiliśmy do wykonania dodatków do pieczywa.

Jedną z nich była pasta z wędzonej makreli.

Każdy badał dokładnie czy nie zaplatała tam się jakaś ość, która stałaby się kością niezgody przy werdykcie!IMG_9000

 

IMG_9003

Kasia i Marcelina podpytywały Nas czy znamy francuskie smaki, czy odwiedziliśmy kiedyś stolicę mody i szyku.

Ja byłam w Paryżu w podróży poślubnej <3

IMG_9109

Grzesiuuuuu cszy tszy to szujeszzzz???
IMG_9115

I wtedy wkracza ona!

IMG_9165

Wątróbki nie lubię, nie jem, nie przygotowuję i unikam.

Mam wrażenie, że dało się to zauważyć w 6 odcinku 🙂

IMG_9188
„Ola i co Ty dziewczyno poczniesz?”
IMG_9192
„Będę się trzymała od niej z daleka”
IMG_9202
IMG_9205
IMG_9226

Gdy smarowidła gotowe wracamy do bagietek.

IMG_9235

IMG_9239

 

Odważamy, zawijamy, układamy…
Nieodpowiednia kolejność czynności może wpłynąć na efekt końcowy.

IMG_9272

IMG_9310

Gdy wątpliwość masz

Gdy nie jesteś pewny czy dobrze zrozumiałeś przepis warto zwołać stadko i globalnie rozłożyć go na czynniki pierwsze.

IMG_9333

IMG_9337

IMG_9339

Gosiu loveeeeee <3

Pieczenie w toku

Gdy wkładasz ciasto do piekarnika, wtedy dzieje się magia.

Pozostaje tylko czekać i zaciskać kciuki żeby wystarczyło czasu, aby skórka apetycznie się przyrumieniła i chrupnęła podczas degustacji.

IMG_9370
IMG_9408
Szybka grupowa analiza nad stanem bagietek i można wyczekiwać na dźwięk timera.

Czekanie jest najgorsze….

Podobno jak się obserwuje pieczące się ciasto to ono się zawstydza i wolniej piecze.IMG_9416

Bagietka makeover

Jeśli mąki szczodrze posypałeś, lub spód lekko spiekłeś zawsze jest to dobry moment na ich szybką metamorfozę.

IMG_9487

IMG_9496

Ostatnie szlify, aranżacja koszyka i oddajemy los w ręce rozszerzonego jury.

IMG_9444

IMG_9452

IMG_9482

  The end

IMG_9516

IMG_9525

Jakieś szaleństwo dziś nas opanowało.

To chyba nadal pozytywny nastrój po okresie świątecznym!IMG_9546

IMG_9550

IMG_9558

IMG_9575

IMG_9585

Co powiedzą Oni?

Czekanie na jurorów to najdłuższe minuty życia. IMG_9620

Rozkładają na czynniki pierwsze, próbują, smarują, łamią.

IMG_9648

IMG_9671

Wszystko to aby ogłosić, że zwycięzcą konkurencji technicznej zostaje Grzesiu!

Gratulacje chuopie!

IMG_9720

IMG_9728

My przytulamy siebie i Was i zapraszamy na konkurencję autorską!

Będzie się działo! Oj będzie!