Odcinek 7 – konkurencja techniczna (Making Off BO#7)

7 odcinek.

Konkurencja techniczna.

Walczymy o ćwierćfinały!

Aby się wzmocnić kilka przytulasków na początek!

0FH7A9821

Dbamy o swoje stylóweczki na planie.

Wszyscy w bakeowiaczkowej rodzinie wyglądają elegancko i szykownie 🙂

0FH7A9828

0FH7A9830

Witamy się z prowadzącymi i jurorami.

Jest miło i sympatycznie.

Nie mamy jeszcze pojęcia co tym razem na nas czeka w konkurencji autorskiej.

0FH7A9858

Aby po chwili dowiedzieć się, że czeka nas najtrudniejsza czekoladowa przeprawa.

Dla mnie jak się okazało najtrudniejsza ever!

0FH7A9865

Uwierzcie, że my przepisy w konkurencji technicznej zawsze widzimy po raz pierwszy.

Przeczytanie go ze zrozumieniem zajmuje nawet kilkanaście minut.0FH7A9871  0FH7A9882

„Tak, tym razem jestem absolutnie przerażona tym co mamy dziś przygotować”
0FH7A9891
0FH7A9883
„Ale co tam! Biorę czekoladę i jem. Reszta się ułoży!” 🙂
0FH7A9980„Zaraz! Zaraz czy ja wyłączyłem żelazko?” 😀

Czekoladowe szaleństwo

Naszym zadaniem było przygotowanie 24 identycznych czekoladowych ciasteczek.
8 etapów przygotowania. Czasu jak zwykle za mało.

Czasami trzeba działać na dwie ręce…

  0FH7A9977

Pysznym dodatkiem i złamaniem smaku były kostka z mango, która wieńczyła dzieło.

FH7A0022

Taka torba to raj!!!

Cała poszła 🙂

FH7A0042

FH7A0075

„Ola czy Ty też to masz – 24 identyczne sztuki??? Zwariowali!”
FH7A0112
FH7A0133
  „Grzesiu Mr Sunshine”
FH7A0140
Mina Danusi: „Odejdź mi stąd!”. BEZCENNA! 🙂
FH7A0156
„Ola ja już nie wyrabiam! Czy te żelazko się nie pali? „
FH7A0175
„Ciastka ważne, ale ja nie wiem czy chałupa mi się nie pali” 🙂FH7A0187
„Grzesiu! Wyłączyłeś! Czekoladę temperuj!”
FH7A0205
FH7A0219
„Coś mi tu nie pasuje. Ale co tam! Jest dużo czekolady, będzie pysznie!”
FH7A0220
FH7A0224  FH7A0251

Jeśli sądzicie, że „nasze dziewczyny” – Kasia i Marcelina zagadują nas tylko rozmową, to bardzo się mylicie!

Zawsze możemy liczyć na ich pomoc, gdy rak brakuje.

FH7A0275

FH7A0280
„Marcelina! Ale dobrze mi to wytarłaś?”
Od tego zależy czy dobrze mi się śmietana ubije”
FH7A0290
„Uff! Dobrze się ubiła!”

Temperowanie czekolady

Temperowanie czekolady to podgrzewanie i schładzanie czekolady do ściśle określonych temperatur, dzięki czemu masło kakaowe w czekoladzie krystalizuje się w kontrolowany sposób.

Gdy zrobimy to poprawnie czekolada jest stabilniejsza, gładka, ładnie się błyszczy, przy łamaniu wydaje apetyczny „chrup” oraz nie roztapia się tak szybko pod wpływem ciepła rąk.

FH7A0397   FH7A0407

Wyciskanie level hard

Aby ciasteczka z musu ładnie „wyskoczyły” z silikonowych foremek, muszą być bardzo dobrze schłodzone.

Kilka osób, w tym ja, miały problem z zachowaniem ich walcowatego kształtu.

FH7A0448

FH7A0435

   FH7A0468  FH7A0471

O(b)lewamy

FH7A0437

FH7A0495

  FH7A0513

Jakoś tak się stało, że moje ciasta były malutkie. Coś nie wyszło mi z konsystencją 🙂

Jednak jak to mówią – małe jest piękne 🙂

FH7A0516

„Oj tam, oj tam – śliczne jesteście!”

FH7A0529

Najładniejsze na górę!
FH7A0587

Dumnym być!

Ze swojej ciężkiej pracy zawsze warto być dumnym. Reszta już leży w rękach jurorów.

FH7A0595

Emocje sięgają zenitu, gdy czas się kończy, my przynosimy nasze wypieki na stół degustacyjny a jurorzy wkraczają!

FH7A0657

FH7A0674

„Ale gdy ich jeszcze nie ma, jest czas na sweet focię”

FH7A0676

🙂FH7A0695

😀

FH7A0736

Gdy Oni się śmieją….

My mamy nietęgie miny…FH7A0715

Po degustacji wiemy już, że moje maluszki najmniej urzekły jurorskie podniebienie.

Pierwszy raz na ostatnim miejscu. Auć!      FH7A0848

Konkurencję zgarnia z przytupem Jacek! Brawo!

FH7A0891

FH7A0898

„Jacuś jest bardzo skryty i nigdy nie okazuje emocji” 😀

Chwila przerwy i zapraszamy na konkurencje autorską.
Musze dać czadu! Przy ostatnim miejscu jestem bardzo zagrożona.

Planuje coś super, więc jestem dobrej myśli 🙂