Ptysie z kremem chantilly (Bake Off Ale Ciacho – odcinek 3)

Czy jest w internecie ktoś kto nie lubi ptysi? Nie ma? No właśnie! 🙂

Ptysie są cudowne, delikatne ale też bardzo kapryśne.

Bywa, że nie chcą się dopiec lub spektakularnie opadają na sam koniec pieczenia.

Przysporzyły nam wiele stresu w konkurencji technicznej 3 odcinka programu „Bake Off Ale Ciacho”. Warunkiem jest doskonała znajomość piekarnika.

Jeśli te w programie nie wyszły idealnie, to te teraz są wyśmienite!

I doskonale wypieczone!

Ptysie nadziałam kremem chantilly.

Za tak dystyngowana nazwą kryje się bita śmietana aromatyzowana laską wanilii.

Oryginalną recepturę wymyślił w XVII wieku François Vatel, pełniący rolę głównego kucharza i zarządcy dworu na zamku w Chantilly.

ptysie1

ptysie2

ptysie3

ptysie4

ptysie5

Na ok 12 sztuk potrzebujesz:

  • 120 g masła
  • 120 g mleka
  • 120 g wody
  • 120 g mąki pszennej
  • 210 g jajek
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 500 ml śmietanki 36% + 4 łyżki cukru pudru do kremu + kilka łyżek do dekoracji
  • laska wanilii

Przygotowanie:

Pracę zaczynamy od kremu, który wymaga długiego chłodzenia.

Śmietankę przelej do pojemnika z zamknięciem. Wydrąż laskę wanilii. Ziarenka wraz z laską dodaj do śmietanki. Całość wymieszaj, szczelnie zamknij i schładzaj w lodówce.

Wodę, mleko, masło, cukier i sól umieścić w garnuszku i zagotować.

Stopniowo przesiewaj mąkę do garnka, cały czas energicznie mieszając rózgą kuchenną, aby masa nie przypaliła się.

Zaparzaj ciasto kilka minut, cały czas mieszając, aż będzie swobodnie odchodzić od ścianek i stanie się lśniące.

Wystudzić.

Jaja stopniowo dodawaj do ciasta, cały czas miksując.

Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego (najlepiej zakończonego gwiazdkową tylką) i wyciskaj okręgi o średnicy ok 5 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach od siebie.

Ptysie bardzo rosną!

Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok 20 – 30 minut, kontrolując ich stan.

UWAGA! Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia!

Gdy ptysie będą upieczone wyłącz piekarnik i pozostaw ciastka w środku do przestygnięcia, bez otwierania piekarnika!

Wystudzone ptysie przekrój na pół.

Śmietankę odcedź. Ubij z cukrem pudrem na sztywno.

Przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj na jedną część ptysia. Przykryj drugą częścią.

Posyp cukrem pudrem.

Od razu podawaj.

Smacznego!