Zamszowa róża z kawiorem malinowym

Pora iść piętro wyżej w domowych wypiekach.

Zabieram się za doskonalenie monoporcji – bardzo popularnych ostatnio deserów.

Na pierwszy ogień – róża wykończona jadalnym zamszem oraz kawiorem z soku malinowego.

Choć ta propozycja nie należy do najprostszych, ale na specjalne okazje wywoła efekt „WOW”. Obiecuję!

Do takich kreacji potrzebne są silikonowe formy. Można wyszukać je po okazyjnej cenie w internecie.

Zawsze też możesz użyć mniej „fikuśnych” kształtów.

róża2

róża4

róża1

róża3

Na 4 porcje potrzebujesz:

Ciasteczko kruche:

  • 50 g masła, zimnego
  • 30 g cukru pudru
  • 45 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki szybko zagnieć/zmiksować.

Rozwałkować na papierze do pieczenia i wyciąć okrągłą formą ciastka wielkości dopasowanej do foremki silikonowej.

Schłodzić w zamrażalniku przez 30 minut.

Upiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na złoty kolor.

Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Mus z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 2 białka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • zamsz jadalny w sprayu (kolor dowolny)

Białka i cukier umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do momentu aż cukier nie będzie wyczuwalny. Po tym czasie przekładamy do miksera i miksujemy do momentu aż powstanie biała, lśniąca masa. Miksować do momentu aż beza wystygnie. Na końcu dodaj sok z cytryny i miksuj jeszcze chwilę.

Białą czekoladę rozpuścić ze śmietanka w kąpieli wodnej. Kontrolować stan masy, aby nie przypaliła się.

Do czekolady stopniowo dodawaj bezę, delikatnie wszystko mieszając.

Żelka malinowa:

  • 200 g mrożonych malin
  • 100 ml wody
  • 50 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki agaru

Maliny zalej wodą, dodaj cukier i sok z cytryny. Całość gotuj na wolnym ogniu.

Gdy maliny będą miękkie, odcedź je (sok zachowaj)i przetrzyj przez drobne sitko aby pozbyć się pestek.

Mus przełóż do garnuszka, dodaj agar i podgrzej na małym ogniu.

Mus wylej na wyłożoną folią spożywczą płaskim talerzu (formie, tacy). Pozostaw do stężenia. Agar tężeje w temperaturze pokojowej.

Z żelki wytnij okrągłą foremką okrąg dopasowany wielkością do foremki.

Kawior malinowy:

  • 100 ml soku malinowego (pozostałego po gotowaniu malin)
  • ok 1/2 łyżeczki agaru
  • 1 szklanka oleju roślinnego

Sok z malin podgrzać. Wsypać agar i dokładnie wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia.

Płyn przelać do pojemnika z dozownikiem. Jeśli takiego nie mamy, możemy wykorzystać słomkę.

Do bardzo schłodzonego oleju wpuszczamy powoli kropelki soku malinowego.

Gotowe przełożyć na sitko i przepłukać szybko pod bieżącą wodą, aby pozbyć się oleju.

Montaż deseru:

Mus wlej do foremki tak, aby zostało miejsce na żelkę oraz ciasteczko.

Na mus połóż żelkę.

Na żelkę wyłóż odrobinę musu i przyklej ciasteczko.

Całość dociśnij, aby żelka i ciastko zatopił się w musie.

Deser wstaw do zamrażalki na min kilka godzin.

Po tym czasie wyciśnij go z formy na talerz.

Udekoruj zamszem jadalnym w sprayu. Pamiętaj, że zamsz musi być schłodzony, a przed użyciem mocno wstrząśnij butelką.

Pryskaj nim w odległości ok 20 cm na ciastko.

Pozostaw do zastygnięcia.

Całość udekoruj kawiorem z soku malinowego.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego!